Over

In deze korte film van ongeveer 10 minuten, verfilmen wij een bewerking van het verhaal dat Louis Couperus ongeveer 100 jaar geleden schreef. ‘De Bincocle’ is het verhaal van een onzekere man die het slachtoffer wordt van zijn obsessieve gedachten. Lees het originele verhaal hier. Ondanks dat het verhaal slechts 5 pagina’s lang is, is het een erg beroemd verhaal geworden. Over de hele wereld heeft het verhaal lezers gekregen en dat is natuurlijk niet voor niets.

Aidan Vernee (de schrijver en regisseur): ‘Toen ik het voor de eerste keer las, dacht ik gelijk: hier moet ik een film van maken. Het is een ontzettend spannend verhaal omdat de thema’s zo herkenbaar zijn. Tegelijkertijd is het ook hilarisch in zijn absurditeit. Met dat gevoel ben ik gaan schrijven.’ Uiteraard heeft hij het verhaal moeten vertalen naar het medium film. ‘Het originele verhaal is al geweldig, daar hoeven we niks meer aan te doen. Maar een film is anders, heeft andere regels en een andere auteur. Het zou gek zijn als ik Couperus helemaal na zou proberen te doen. Dat zou me namelijk toch nooit lukken.’ Aidan vindt de thema’s uit het oorspronkelijke verhaal nog heel actueel. ‘Dat is de kracht van Couperus’ werk. Het is tijdloos. Daarom denk ik dat het verhaal ook een nieuw publiek zal aanspreken.

In maart 2018 startte de opnames. De crew heeft in totaal 5 draaidagen gehad waarvan de eerste 4 dagen in de Leidse Schouwburg plaats vonden. Op de eerste draaidag kwamen er maar liefst 38 vrijwilligers langs om in kostuum te figureren en de schouwburg te vullen. Dat lijkt misschien niet genoeg maar met wat creatief camerawerk en knip- en plakwerk in de computer was dat precies genoeg. Daar zijn de prachtige beelden uit gekomen die je in de galerij alvast kan bekijken. Op die dag kwam het Leids Dagblad ook nog langs om verslag te doen van onze opnames. De laatste draaidag vond plaats op een andere locatie. Op die dag is de openingsscène van de film opgenomen. Daarvoor is een ruimte helemaal omgetoverd tot een 30’er jaren opticien.

TEAM
De film is gemaakt met een groot team van studenten en professionals die vrijwillig samen aan de film werkte. Het licht, de kleding, requisieten, de make-up. Over alles is nagedacht. Dit zijn de kopstukken uit het team dat deze film werkelijkheid heeft gemaakt:

CastDion Vincken, Julien Croiset, Edgard Geurink en Ingeborg Ansing.
Scenario, regie, productieAidan Vernee
1st ADRaymon Hilkman
CameraLester Kamstra
LichtJoshua Pinheiro Ferreira
GeluidJoris Prakken
Production designSimone van Daelen
KostuumontwerpNaida Amorim
Make-up en StylingNoël el Bousmaqui en Julia Warmerdam
FiguratiebegeleidingFleur Bax
CateringAstrid Schutte, Milou Rohde en Jan Vernee
MontageAidan Vernee
Sound designSam Huisman
MuziekCedric Vermue

Voor de donateurs en ander geïnteresseerd publiek is er een openbaar kostenoverzicht gemaakt. Het is een globaal overzicht om inzicht te geven in onze financiën. U kunt het overzicht hieronder downloaden:

Kostenoverzicht – De Binocle

%d bloggers liken dit: